Δευτέρα 23 Οκτωβρίου 2017

ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ: Προκαταρκτικές αποδείξεις συνιστούν ότι η φουμαρική κλεμαστίνη είναι ασφαλής και αποτελεσματική

https://www.drtsoukalas.com/uploads/image/2016/%CF%83%CE%BA%CE%BB%CE%B7%CC%81%CF%81%CF%85%CE%BD%CF%83%CE%B7%20%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%B1%CC%81%20%CF%80%CE%BB%CE%B1%CC%81%CE%BA%CE%B1%CF%82.jpg
Αναφορές από τυχαιοποιημένη, ελεγχόμενη, διπλά τυφλή, διασταυρούμενη δοκιμή



 
Υπόβαθρο
 
Η σκλήρυνση κατά πλάκας είναι μια εκφυλιστική φλεγμονώδης νόσος του ΚΝΣ, η οποία χαρακτηρίζεται από ανοσολογικώς διαμεσολαβούμενη φθορά της μυελίνης και προοδευτική νευροαξονική απώλεια. Η μυελίνη στο ΚΝΣ είναι μια εξειδικευμένη επέκταση της μεμβράνης ολιγοδενδροκυττάρων στο πλάσμα και η φουμαρική κλεμαστίνη μπορεί να διεγείρει τη διαφοροποίηση των πρόδρομων ολιγοδενδροκυττάρων in vitro, σε μοντέλα ζώων, και στα ανθρώπινα κύτταρα. Στόχος μας ήταν να αναλύσουμε την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια της φουμαρικής κλεμαστίνης ως θεραπεία για ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας.
 
Μέθοδοι
 
Διενεργήσαμε αυτή τη μονοκεντρική, 150 ημερών, διπλά τυφλή, τυχαιοποιημένη, ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο,
διασταυρούμενη δοκιμή (ReBUILD) σε ασθενείς με υποτροπιάζουσα σκλήρυνση κατά πλάκας με χρόνια απομυελινωτική οπτική νευροπάθεια σε σταθερή ανοσοτροποποιητική θεραπεία. Κατάλληλοι ήταν οι ασθενείς που ανταποκρίνονταν στα κριτήρια της διεθνούς επιτροπής για τη διάγνωση με διάρκεια της νόσου λιγότερο από 15 έτη. Οι ασθενείς τυχαιοποιήθηκαν (1:1) σε μπλοκ με τη χρήση συστήματος παραγωγής τυχαίων αριθμών για να λάβουν είτε φουμαρική κλεμαστίνη (5,36 mg per os δύο φορές ημερησίως) για 90 ημέρες και στη συνέχεια εικονικό φάρμακο για 60 ημέρες (ομάδα 1) ή εικονικό φάρμακο για 90 ημέρες και στη συνέχεια φουμαρική κλεμαστίνη (5,36 mg per os δύο φορές ημερησίως) για 60 ημέρες (ομάδα 2). Η κύρια έκβαση ήταν η βράχυνση της καθυστέρησης στον λανθάνοντα χρόνο του P100 σε οπτικά προκλητά δυναµικά πλήρους πεδίου και εναλλασσόμενης σκακιέρας άσπρων και μαύρων τετραγώνων (pattern reversal). Διενεργήσαμε ανάλυση με πρόθεση για θεραπεία. Η δοκιμή έχει καταχωριστεί στο ClinicalTrials.gov με αριθμό NCT02040298.
 
Ευρήματα
 
Κατά την περίοδο από 1 Ιανουαρίου 2014 έως 11 Απριλίου 2015, τυχαιοποιήσαμε 50 ασθενείς στην ομάδα 1 (n=25) ή στην ομάδα 2 (n=25). Όλοι οι ασθενείς ολοκλήρωσαν τη μελέτη. Το πρωτεύον τελικό σημείο αποτελεσματικότητας επιτεύχθηκε με τη θεραπεία με φουμαρική κλεμαστίνη, η οποία μείωσε την καθυστέρηση στον λανθάνοντα χρόνο κατά 1,7 ms/οφθαλμό (95% ΔΕ 0,5–2,9, p=0,0048) κατά την ανάλυση της δοκιμής ως διασταυρούμενης. Η θεραπεία με φουμαρική κλεμαστίνη συσχετίστηκε με την κόπωση, αλλά δεν αναφέρθηκαν σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες.
 
Ερμηνεία
 
Στο βαθμό που γνωρίζουμε, αυτή είναι η πρώτη τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη δοκιμή για την τεκμηρίωση της αποτελεσματικότητας ενός επαναμυελινωτικού φαρμάκου για τη θεραπεία της χρόνιας απομυελινωτικής βλάβης στη σκλήρυνση κατά πλάκας. Από τα ευρήματά μας προκύπτει ότι η αποκατάσταση της μυελίνης μπορεί να επιτευχθεί ακόμα και μετά από παρατεταμένη βλάβη.
 
Χρηματοδότηση
 
University of California στο San Francisco και Οικογένεια Rachleff.


 
Τρίτη 17 Οκτωβρίου 2017